KardioTreningTrening Za Početnike

RAZLOZI ZBOG KOJIH NE BI TREBALI DA DRŽITE RUKOHVATE NA TRACI ZA TRČANJE!

DRŽANJE ZA RUKOHVATE NA TRACI ZA TRČANJE JE UVEK POGREŠNO, BEZ OBZIRA NA VAŠU VISINU, TEŽINU, GODINE ILI CILJ VEŽBANJA!

Ne znam u kom trenutku i gde su ovo vežbači spoznali, ali eto, prosto nisam mogao da ne primetim jer u teretani provedem otprilike pola svog dana.

Nikad nisam istraživao (niti sam imao razloga) koje su negativne strane “ovoga”, jer jednostavno ljudi to nisu radili, ili možda nisam obraćao pažnju na ovu pojavu, iskreno ne znam 😀

Držanje za rukohvate jednostavno nije prirodno, pored toga što je jelte samo pešačenje na traci neka vrste neprirodne pojave. Traka nas već sama po sebi smešta u neprirodnu poziciju, hodamo u mestu dok se podloga ispod nas pokreće, i sva neprirodnost bi tu trebalo i da se završi. 

Postoji nekoliko razloga zašto hvatanje rukohvate na traci smanjuje efikasnost vašeg treninga.

  1. Mišići koji pokreću telo kod hodanja imaju umanjenu aktivnost
  2. Poništava efekat nagiba 
  3. Umanjuje učinak potrošnje kalorija
  4. Loše utiče na posturu tela

 

Koji mišići rade prilikom hodanja?

Možda mislite da su vam samo mišići nogu aktivni dok hodate, ali angažujete mišiće celog tela. Hodanje aktivira nekoliko različitih mišićnih grupa, uključujući:

  • Stopala
  • Listove 
  • Kvadriceps
  • Zadnju ložu 
  • Zadnjicu 

Svi ovi mišići rade zajedno kako bi vas gurali ka napred svakim korakom. Štaviše, vaš gornji deo tela takođe radi. Gornji deo tela iako nije direktno usmeren, koristi se za podupiranje torza i stabilizaciju karlice kako biste mogli da ostanete u uspravnom položaju dok hodate. Pregibači kukova, trbušnjaci i leđni ekstenzori pomažu nam da održimo telo uspravnim.

Korišćenje rukohvata prenosi opterećenje namenjeno našim nogama i trupu većinski na naše ruke/šake. Na taj način uništavate prirodni proces kretanja pa samim tim pogoršavate vašu posturu tela ali i umanjujete potrošnju kalorija.

Kako?

Pogoršavanje posture

Osim ako se ne radi o specifičnom treningu oporavka od neke povrede, ne postoji drugi razlog zbog čega bi se tokom svog kardio treninga držali za rukohvate.pa čak i ako imate 80 godina! Na rukohvatima kod “novijih” modela traka moguće je izmeriti puls, ali po onome što sam lično proveravao taj puls koji vam pokazuje nije tačan, kao ni ona potrošnja kalorija koju vam očitava displej na traci, no to sada nije tema. Suština priče koja je vezana za pogoršanje posture vezuje se za prirodno remećenje aktivacije grupe mišića koja treba biti aktivirana kod hodanja ili trčanja, koji su osnovni oblici kretanja. 

Nagib

Kada se uhvatite za rukohvat vaše telo se naginje unazad, čime ćete neutralizovati taj nagib. Drugim rečima, ako je nagib gazećeg sloja 5%, a vi hvatate mašinu, celo vaše telo je nagnuto unazad — na 5%! To znači da ste upravo poništili efekat nagiba. Iako postoji mogućnost da kod držanja rukohvata nagnete vaše telo ka napred, ne vidim razlog za tako nešto jer ćete opet umanjiti aktivaciju mišića time što se držite za taj isti rukohvat. Zato jednostavno, ako ne možete da izdržite zadat tempo, smanjite brzinu ili nagib.

Balans

Hodanje napolju je puno neravnih površina. Senzori u vašim stopalima i nogama prenose nervne impulse do vašeg mozga, gde se tumače: glatki asfalt, neravni beton, grudvasta trava, kamenje i x drugih prepreka sa kojima se svakodnevno susrećemo obavljajući tako jednostavnu radnju. Vaš mozak neprestano šalje signale niz kičmenu moždinu čime vam pomaže da se krećete upravo tamo gde ste naumili.

Držanje trake za trčanje ometa ove signale i na taj način pogoršava vašu koordinaciju. Ako se držite, čak i olako, oduzimate vredan posao svom neuro-mišićno-skeletnom sistemu. Ukratko, potpuno držanje deaktivira mehanizam za balansiranje vašeg tela.

Potrošnja kalorija

Potrošnja kalorija zavisiće od aktivacije mišića, i kojoj meri se oni aktiviraju. Ako uzmemo u obzir sve one stvari koje smo nabrojali do sada, dolazimo do zaključka da je veliko broj mišića u manjoj meri aktivan u odnosu na to kada “normalno” hodamo. Pa imamo situaciju da kod manjeg broja angažovanih mišića prisutan je i manji puls, pogotovo kod nagiba. 

ZAKLJUČAK:

Zapitajte se zbog čega se držite za rukohvat? Jer vam to olakšava, veoma prosto. Kako će me držanje učiniti efikasnijim u stvarnom svetu, gde nema rukohvata kod bilo koje vrste kretanja i dobićete odgovor da li je to dobro.

Đordje Nikolić M.Sc. 
Specijalista za razvoj snage i fizičke forme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *